top of page

📖 Boek: De 5 frustraties van teamwork van Patrick Lencioni

🚀 Op zoek naar een manier om jouw team naar nieuwe hoogten te brengen? 🚀


Teamwerk is de sleutel tot succes, maar soms kunnen de vijf veelvoorkomende dysfuncties teams vertragen.


📘 Het boek 'De vijf frustraties van teamwerk', beter bekend onder zijn originele, Engelstalige naam 'The Five Dysfunctions of a Team' van Patrick Lencioni biedt een diepgaand inzicht in de valkuilen waar teams vaak in vallen en hoe deze te overwinnen.


De ideologie en het boek draaien om het begrijpen en overwinnen van de vijf veelvoorkomende frustraties of disfuncties die teams kunnen ondervinden.


Dit boek biedt waardevolle inzichten en praktische tips om teams te helpen efficiënter en effectiever te worden.De vijf disfuncties die Lencioni in het boek bespreekt, zijn als volgt:

  1. Gebrek aan vertrouwen: Dit is de basis van alle disfuncties. Als teamleden elkaar niet vertrouwen, aarzelen ze om kwetsbaar te zijn en open te communiceren.

  2. Angst voor conflict: Het vermijden van conflicten leidt tot oppervlakkige discussies en een gebrek aan betrokkenheid. Lencioni moedigt teams aan om constructieve conflicten te omarmen om betere beslissingen te nemen.

  3. Gebrek aan betrokkenheid: Als teamleden niet betrokken zijn bij beslissingen, voelen ze zich niet verantwoordelijk voor de uitkomst. Dit kan de effectiviteit van het team verminderen.

  4. Vermijden van verantwoordelijkheid: Teamleden moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun acties en resultaten. Het vermijden van verantwoordelijkheid leidt tot falen en frustratie.

  5. Gebrek aan aandacht voor resultaten: Het uiteindelijke doel van een team is het bereiken van resultaten. Als teamleden hun individuele doelen boven het teamdoel stellen, kan dit leiden tot conflicten en ineffectiviteit.

Lencioni benadrukt dat het overwinnen van deze dysfuncties begint met het opbouwen van vertrouwen binnen het team. Dit wordt gevolgd door het omarmen van constructieve conflicten, het vergroten van de betrokkenheid, het nemen van verantwoordelijkheid en het focussen op gezamenlijke resultaten. Door deze stappen te volgen, kunnen teams hun prestaties verbeteren en succesvoller worden.


Het boek biedt volgens mij erg praktische voorbeelden en tips om deze concepten in de praktijk te brengen en een sterker team te creëren. Heb jij het al gelezen?


Bijdrage: Caroline Van KeymeulenΣχόλια


bottom of page