top of page

Tools van Stephen R. Covey

Een tijd terug publiceerde ik een artikel over het boek, "De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap" vanStephen R. Covey. Ik krijg regelmatig de vraag of ik kan handvaten kan geven om de 7 eigenschappen waar Covey over spreekt te implementeren.


Covey gebruikt in zijn verschillende tools en modellen om zijn concepten en principes in te illustreren. De meest bekende: Eisenhower Matrix of Covey Time Management Matrix, waarmee je taken kunt prioriteren op basis van hun urgentie en belangrijkheid. Hier zijn enkele van de tools en concepten die Covey introduceert:


De Covey Time Management Matrix:


Deze matrix verdeelt taken in vier categorieën:

  • Urgent en Belangrijk: Taken die onmiddellijke aandacht vereisen, zoals noodsituaties.

  • Belangrijk maar Niet Urgent: Taken die gericht zijn op langetermijndoelen en planning, zoals persoonlijke ontwikkeling en strategische planning.

  • Urgent maar Niet Belangrijk: Taken die dringend lijken, maar weinig bijdragen aan langetermijndoelen, zoals onderbrekingen en sommige vergaderingen.

  • Niet Urgent en Niet Belangrijk: Taken die afleidend zijn en weinig waarde toevoegen, zoals tijdverspilling en onnodige sociale media.

Je kent de tool misschien al, maar pas je hem ook toe? En hoe goed werkt hij voor jou?


Daarnaast geeft Covey nog enkele andere zaken mee. Ik zet ze voor je op een rij:

  1. De Persoonlijke Missieverklaring: Covey benadrukt het belang van het ontwikkelen van een persoonlijke missieverklaring die je leidt in je besluitvorming en gedrag. Dit dient als een kompas voor het leven en werk.

  2. De Win-Win-mentaliteit: Covey introduceert het concept van Win-Win, waarbij streven naar wederzijds voordeel de basis vormt voor effectieve relaties en samenwerking.

  3. De Empathische Luistervaardigheden: Covey legt de nadruk op actief luisteren en begrip voordat je zelf begrepen wilt worden als een essentieel onderdeel van effectieve communicatie.

  4. Synergie: Covey moedigt synergie aan, waarbij de gecombineerde inspanningen van individuen leiden tot creatieve oplossingen en betere resultaten dan individuele inspanningen.

  5. De Persoonlijke Ontwikkelingscirkel: Covey bespreekt het idee van de Persoonlijke Ontwikkelingscirkel, waarbij je groeit vanuit je comfortzone naar je leerzone en uiteindelijk je paniekzone, wat leidt tot persoonlijke groei.

  6. De Zeven Gewoonten: Natuurlijk zijn de zeven eigenschappen zelf ook een krachtige tool voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Deze tools en concepten vormen een integraal onderdeel van Covey's benadering van effectief leiderschap en persoonlijke groei. Ze kunnen dienen als praktische hulpmiddelen om jezelf te evalueren, je doelen te bepalen en je gedrag te verbeteren, zowel in je persoonlijke leven als in je professionele carrière.


Als je hulp kan gebruiken bij het optimaal gebruiken van de tips, neeem gerust even contact met ons op en dan helpen we jou graag op weg!


Caroline Van Keymeulen
Comments


bottom of page