top of page

📖 Boek: De 7 eigenschappen van effectief leiderschap volgens Covey

In onze voortdurende zoektocht naar persoonlijke en professionele groei, is het soms essentieel om terug te grijpen naar inspirerende bronnen die ons kunnen helpen onze doelen te bereiken. Een van die bronnen die mij persoonlijk en professioneel heeft geïnspireerd, is het boek "De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap" van Stephen R. Covey.

Dit boek biedt een tijdloze blauwdruk voor succes, gebaseerd op zeven krachtige eigenschappen die van toepassing zijn in alle aspecten van ons leven. Hier zijn de zeven belangrijkste eigenschappen die Covey identificeert en die als inspiratie kunnen dienen voor onze persoonlijke en professionele groei:

  1. Wees proactief: 🚀 We hebben altijd de keuze over hoe we reageren op de gebeurtenissen om ons heen. De eigenschap van proactiviteit herinnert ons eraan dat we de architecten van ons eigen lot zijn.

  2. Begin met het einde voor ogen:


Het stellen van duidelijke doelen en het creëren van een visie voor de toekomst geeft ons richting en een gevoel van doelgerichtheid.

  1. Belangrijke zaken eerst: ⏰ Het beheer van onze tijd is van vitaal belang voor succes. Door onze energie te richten op wat echt belangrijk is, kunnen we onze productiviteit maximaliseren.

  2. Denk win-win: 🤝 Succesvolle relaties, zowel persoonlijk als professioneel, zijn gebaseerd op wederzijds voordeel. Het nastreven van win-winoplossingen leidt tot duurzame samenwerking.

  3. Eerst begrijpen, dan begrepen worden: 👂 Effectieve communicatie begint met luisteren. Het begrijpen van anderen voordat we zelf begrepen willen worden, versterkt onze relaties en lost conflicten op.

  4. Synergie: 🤝 Het bundelen van verschillende perspectieven en vaardigheden leidt tot innovatieve oplossingen en versterkt teams. Samenwerking is de sleutel tot succes.

  5. Houd de zaag scherp: 🌱 Zelfzorg is geen luxe, maar een noodzaak. Om effectief te blijven, moeten we investeren in onze fysieke, mentale en emotionele welzijn.

Als professionals streven we allemaal naar groei, succes en een zinvolle bijdrage aan onze organisaties en gemeenschappen. De zeven eigenschappen van Covey dienen als een inspirerend kompas dat ons kan helpen om deze doelen te bereiken. Laten we deze tijdloze principes omarmen en toepassen in ons dagelijks leven, en laten we onszelf inspireren om het beste in onszelf naar boven te halen.

Welke eigenschap spreekt jou het meest aan en hoe pas je deze toe in jouw leven?


Bijdrage: Caroline Van Keymeulen

Comments


bottom of page